İsmail TAŞ
SUÇ VE CEZA...
Geçenler de bir sosyal medya da aşağıda ki yazı dikkatimi çekti konuyu mali müşavirimle değerlendirince ne kadar doğru ve haklı olduğuna kanaat getirdik.
“Bir market açacağınızı düşünün. Marketinizde 10 işçi çalıştıracaksınız. Bu marketinizin resmi olarak faaliyete başlaması için öncelikle maliyeye işe başlama bildirimi yapmanız gerekir. Başlamayı verdiğiniz gün defter tasdik etmeniz gerekiyor. Tasdik ettirmezseniz CEZA. Yine aynı gün E- Tebligat'a başvurmanız gerekiyor. Başvurmazsanız CEZA.
İşyeri adınıza kayıtlı değil ise mülk sahibi ile kira kontratı yapacaksınız. Bu sözleşmenin damga vergisi var. Vermezseniz yine CEZA...
Başlamayı verdiniz vergi levhanızı aldınız, bu sefer oda kaydı yapmanız gerekiyor. Ayrıca belediyeden işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı almanız gerekiyor. Almazsanız CEZA. Hadi bir şekilde bunları cezasız hepsini yaptınız. Vergi levhanızı alıp işyerinize astınız. Aldığınız mallar 7 bin TL ve üzerinde ise ödemeleri banka yolu ile yapmanız gerekiyor, yoksa yine CEZA.
*** Bu arada işyerinizde perakende satış olduğu için yeni nesil yazarkasa almanız için 30 gün süreniz var. Almazsanız yine CEZA. Bu işyerinizde işçi çalıştıracaksınız en geç çalıştırmadan bir gün öncesinden SGK'ya bildirimde bulunmanız gerekiyor, yoksa asgari ücret tutarında bir CEZA.
Bildirgeyi verdiniz SGK dosyanızı açtınız, bu sefer işçinin işe giriş bildirgesiyle bildirmeniz gerekiyor. İlk dosya açıldığında 30 gün içinde bildirmeniz gerekli, yoksa yine CEZA.
Diğer zamanlarda yine işçiyi işe almadan 1 gün önce bildireceksin. İşçiyi aldın, rafları doldurdunuz, müşteri beklemeye başladınız, müşteri gelip alışveriş yaptı, kasadan geçerken yazarkasa fişini kestiniz, poşet isteyip istemediğini sordunuz, istiyorsa barkodlu poşeti 25 kuruşa verdiniz. Diyelim ki poşeti ücretsiz verdiniz, bunun için marketinizin metrekare başına 10 TL CEZA yersiniz.
*** Ay sonu geldi, faturalarınızı topladınız, KDV beyannamesi vermeniz gerekiyor. İşçileriniz için SGK’ya bildirge vereceksiniz. İşçiler için kiranız için muhtasar beyanname vereceksiniz. Her birisinin süresi var, vermezseniz CEZA.
Faturalara baktınız, ay içerisinde KDV hariç 5.000 TL ve üzerinde aynı kişiden mal almışsanız BA formu, Satmışsanız BS formu vermeniz gerekiyor. Yanlış girerseniz veya vermezseniz CEZA.
Bu arada işçileriniz için İş Güvenliği Uzmanı ile sözleşme imzalamanız gerekiyor, yoksa yine CEZA.
*** İşçilerinizden birisi 5 günlük rapor aldı. Rapor bitiminden 3 gün içinde SGK’ya bildirmezseniz yine CEZA. Hani bir yazarkasanız vardı ya işte o yazarkasayı internete bağlatmanız gerekiyor ve aylık yazarkasadan sattıklarınızı bildirmeniz gerekiyor. Yoksa yine CEZA.
İşçilerinizin maaş günü geldi, maaşlarını işçinin hesaplarına göndermeniz gerekiyor. Ama öncesinde BES şirketi ile anlaşma yapmanız gerekiyor ve maaşından yüzde 3 kesinti yapmanız gerekiyor, yoksa CEZA.
“POŞETİ SAKIN UNUTMAYIN”
Bu seçim kaybettiren ve kucağımızda ürünleri taşıttıran o POŞET. Hani o kasada müşteriye sattığınız 25 kuruş vardı ya işte o sizin değil. Onu poşet beyannamesi ile bildirmeniz gerekiyor. Bildirmezseniz 6.000 TL CEZA ve Hapis CEZASI var.
Bu arada marketinizde gıda ürünleri varsa Tarım ve Gıda İl Müdürlüğü’nden yine izin almanız gerekiyor yoksa yine CEZA.
*** Tüm bunları yaptınız ve KDV, muhtasar, SGK tahakkukları çıkardınız. Bunları zamanında yaptırmanız gerekiyor. Yoksa özellikle SGK verdiği indirimleri alıyor. Yani bir nevi CEZAlandırıyor.
Bu arada Bağkur ödemenizi de unutmayın. İşçi çalıştırmak da ne zahmetliymiş sakın demeyin. İşçi çalıştıralım bir kaç aile ekmeğini çıkarsın derseniz yarın başınıza daha farklı cezalar gelebilir. Nasıl para kazanayım. Kazandığım para CEZAlara yetmiyor.
*** Hiçbir gelişmiş ülkede vergi mükellefini suçlu olarak gören zihniyet bulamazsınız. Beğenmediğimiz GAVUR ülkeleri var ya onlar da memur vergilerden maaşını aldığını bilir. Bizdeki gibi memur mükellefe müdürlük yapmaz. Esnafın 10.000 TL borcu olur, banka hesaplarına e-haciz faizi gelir. Ancak 1 milyon vergi borcu olan ise beyefendi olarak saygı görür, sahi Suç ve Ceza kimin?